הסרת שומות


הסרת נגעי עור / שומות

הסרת נגעי עור, הורדת נקודות חן, קראטוזות סולאריות, הסרת שומות  -  הסרת שומות והורדת גידולי עור (כגון "נקודות חן", "פלולות", המנגיומות, דבלולי עור, פפילומות, קסנטומות, קרטוזות, קרטוזות סבוראיות, יבלות ויראליות, בליטות עור, כתמי לידה, ועוד - גם באיזורים רגישים ואינטימיים) - בשיטה טבעית, לא רפואית, ללא צלקות וללא כאב.  הורדת נגעי העור מתבצעת ע"י מריחת נוזל מיוחד (חומצת TCA עם מודיפיקציות מיוחדות של ד"ר תל-אורן) על נגע העור.  הנוזל גורם לנגע העור להתייבש וליפול לאחר כשבועיים.   מתחת לגלד מתגלה עור חדש וחלק.  באיזור הפנים התוצאות מוצלחות במיוחד.  באיזורי גוף אחרים או לגבי נקודות חן כהות ושטוחות מאוד -  ייתכן שתישאר צלקת קטנה ואסתטית. השיטה הוכחה כיעילה כבר מעל ל- 75 שנה בארה"ב, ולד"ר תל-אורן יש ניסיון של מעל 20 שנה בשיטה זו, עם אלפי פציינטים ברחבי העולם.

קראטוזות סולארית - מצב טרום סרטני נפוץ - קראטוזות סולאריות הן גידולי עור מחוספסים, שטוחים או בולטים, המופיעים בגדלים ובצבעים שונים, במקומות שנחשפו לקרינה רבה של השמש.  לעיתים נגעי עור אלו נושרים וגדלים מחדש, ואולי לכן לא נותנים להם תשומת לב מספיקה.  לקראטוזות יש סיכון גבוה להתפתח לסרטן מסוג תאי-הקשקש.  במצב כזה או במצב שבו הקראטוזות נראות חשודות - יש להסיר אותן בניתוח.  פעמים רבות נשארת לאחר מכן צלקת מכוערת, מצב מאוד בלתי נעים, בעיקר אם מדובר באיזור הפנים. עדיף לבצע הסרה של הקראטוזות עוד לפני שהן נעשות מסוכנות או חשודות, בשיטה לא ניתוחית, טבעית, ולא רפואית, ובעלת תוצאות אסתטיות.

הסרת שומות: הורדת נקודות חן, נגעי עור וגידולי עור, בשיטה טבעית, לא רפואית, ללא צלקות וללא ניתוח

ד"ר עדיאל תל-אורן הוא בעל 20 שנות ניסיון בשיטה זו, עם אלפי מטופלים בעלי סוגי עור שונים, בארה"ב וברחבי העולם. השיטה עדינה ואסתטית, ומוכרת בארה"ב כבטוחה ואפקטיבית מזה 75 שנה.
ניתן לטפל בהצלחה בסוגים שונים של נגעי עור, ולבצע הסרת שומות (נקודות חן), המנגיומות ("נקודות חן אדומות"), דבלולי עור, קראטוזות, קרטוזות סבוראיות, יבלות ויראליות, בליטות עור, "פלולות", מולוסקום, פפילומות, קונדילומות (יבלות באברי המין), קסנטומות (נקודות לבנות סביב העיניים), וכתמי לידה  - גם באזורים רגישים ואינטימיים כמו עפעפיים, נחיריים, שפתיים, ועל הקרקפת.
חשוב לטפל בנגעי עור שהם בעלי סיכון להפוך לסרטניים (קראטוזות סולאריות, שומות כהות או גדולות, נגעי עור באיזורים שמוסתרים מהשמש כגון אזור הנעל, הורדת נקודות חן ונגעי עור מאזורים המועדים לחיכוך ופציעה, ועוד).  כך גם נמנע הצורך במעקב ממושך לגילוי שינויים מסוכנים המחייבים התערבות כירורגית.  הסרת שומות והורדת נקודות חן ונגעי עור גם מונעת גירויים עצביים עודפים ומשפרת את הדימוי העצמי.
האבחון חינם. ד"ר תל-אורן יאבחן את נגעי העור ויעריך את עלות הטיפול.  במקרים חשודים הוא יפנה אותך להתייעצות עם רופא עור.  במהלך הטיפול, ד"ר תל-אורן מורח על הנגע נוזל מיוחד* הגורם לתחושת צריבה קלה (כמו עקיצת יתוש), שחולפת תוך מספר דקות. גם ילדים קטנים יכולים לשאת את הטיפול ללא צורך בהרדמה. לאחר הטיפול ייווצר על הנגע גלד שינשור מאליו תוך מספר שבועות, ובמקומו יתגלה עור חדש וחלק. התוצאות מוצלחות במיוחד באזור הפנים (לכל סוג וגודל של נגע!). באזורים אחרים ייתכן שתישאר בהרת עדינה ואסתטית.
המחיר ייקבע בהתאם לגודל נגע העור, מיקומו, ומורכבות הטיפול. המחיר להסרת נגע העור/השומה הראשונה הוא בין 150$-75$ (בשקלים), בין 75$-45$ לנגע העור השני, בין 50$-25$ להסרת נגע העור השלישי, ו- 30$-15$ להסרת כל נגע עור נוסף. התשלום ייעשה במזומן או בצ'ק בעת הפגישה.  במקרים נדירים שהנגע לא ירד כולו או צמח שנית, יינתן טיפול נוסף ללא תשלום. להסרת מספר רב של נגעים בפעם אחת תינתן הנחה משמעותית.  ד"ר תל-אורן תורם את כל הכנסותיו מטיפולי הורדת שומות בארץ לארגונים ללא מטרות רווח, כגון מרפ"י - המרכז לרפואה פונקציונאלית בישראל.
* מודיפיקציות מיוחדות של ד"ר תל-אורן לחומצה טריכלורואצטית (TCA), בהרכב דומה לזו שהוזכרה בכתב-העת של ה-AMA ב- 8.4.1972, וב- Obstet &Gynec; audio-digest ב- 23.1.1973, כרך 20 עמ' 2, כטיפול מומלץ ב- condylomata acuminata (יבלות באברי המין).

הסבר למטופל/ת:

לא לזוז או לדבר בזמן הטיפול! בשעתיים הראשונות אזור הטיפול יתכווץ וישנה צבע, לרוב לצבע בהיר יותר עם מעט נפיחות ואדמומית מסביבו. אספקת הדם לאזור מצטמצמת וגורמת לתאים הלא-רצויים להתייבש ובסופו של דבר לנשור.
ב-12 השעות הראשונות לאחר הטיפול: יש לשמור את אזור הטיפול יבש. לא להתקלח או להרטיב את המקום! מייק-אפ יש להסיר בעדינות ועם כמות מים מינימאלית על מנת למנוע צלקות.
לאחר 12 השעות הראשונות: ניתן לעשות מקלחת קצרה או לשטוף בזריזות את אזור הטיפול. חשוב להימנע משהות ממושכת במים (כולל כיור, אמבטיה, שחייה וכדו') עד לנשירת הנגע.
תוך 3-5 ימים: מעל אזור הטיפול ייווצר גלד נוקשה. אסור לנגוע באזור הגלד, לא לשפשף, לא לגרד, ולא לתלוש את הגלד. אם הגלד נתלש יצמח במקומו גלד חדש, אך זמן הריפוי יתארך ותישאר צלקת מינימאלית. לאחר המקלחת יש לנגב את המקום בלחץ עדין, ללא חיכוך המגבת. להקלה על תחושת גירוד ניתן להצמיד למקום קרח עטוף בשקית ניילון.
לאחר 10-15 יום: הגלד ינשור מאליו תוך מספר שבועות ובמקומו יתגלה עור חדש וחלק. התוצאות מוצלחות במיוחד באזור הפנים. באזורים אחרים ייתכן שתישאר בהרת עדינה. לאנשים מסויימים יש נטייה לפתח קלואידים (מצב נדיר של צלקות שגדלו מסיבות גנטיות וסביבתיות),  והם מונעים מצב של קלואידים גדולים יותר, שיכולים להיווצר אצלם כתוצאה מטיפול כירורגי.  לנגעי עור שטוחים וכהים זמן ההחלמה יהיה ממושך יותר ותיתכן צלקת מינימאלית או ייתכן שיהיה צורך להסיר את הנגע בכמה שלבים (2-3 שכבות), אך עדיין התוצאות מאוד משביעות רצון מבחינה אסתטית.
לפרטים נוספים ולקביעת תור יש לפנות לדוא"ל - israel@ecopolitan.com

קראטוזות סולאריות - מצב טרום-סרטני נפוץ

ישה מניעתית ייחודית לבעיית עור טרום סרטנית נפוצה - מצב קליני הראוי לתשומת לב רבה, שלרוב מתעלמים ממנו

קרטוזות סולאריות הידועות גם כקרטוזות אקטיניות (Actinic keratosis), הן משטחי עור טרום סרטניים המאופיינים ע"י חספוס, קליפה קשה או קשקשים, המתפתחים בדרך כלל לבליטות עבות ויבשות שלעיתים נושרות ונוצרות מחדש, ותכופות מובילות לקרצינומה של תאי קשקש (squamous cell carcinoma, SCC), סוג נפוץ ומכער של סרטן עור.
נגעי עור אלה מגוונים מאוד בעוביים, בצבעם, בצפיפות הפיגמנט שלהם, ובקוטרם (2-8 מ"מ ומעלה), והם מופיעים כבודדים, בתפזורת או בקבוצות. קרטוזות מתפתחות באזורים שנחשפו באופן אינטנסיבי, תכוף ומתמיד לקרינה אולטרה סגולה (השמש, מתקני שיזוף, או מנורות אולטרה סגול). הרגישות הגבוהה ביותר לתופעה היא באזורי הפנים שנחשפים יותר לקרינה ישירה בעוצמה גבוהה יחסית (עצמות לחיים עליונות, אף, מצח ורקות), וגם הקרקפת (במיוחד לבעלי קרחת), האוזניים, הצוואר, החלק העליון של בית החזה, ולעיתים גם השפתיים, הזרועות וגב כף היד.
למרות שקיימים גורמים נוספים המגבירים את הסיכון להתפתחות קראטוזות סולאריות, כגון מצב תזונתי, מחסור בויטמין D, עישון, הצטברות תת-עורית של רעלים, שומני טראנס, ושמנים מעופשים (המופקים מסויה, תירס, קנולה, בוטנים, פשתן, וחריע, שנחשפו לחמצן, אור וחום), עודף רדיקאלים חופשיים, מערכת חיסון חלשה, קרינה אלקטרומגנטית (EMR) או שדות אלקטרומגנטיים (EMF) - הרי שעודף חשיפה לשמש הוא הגורם המשמעותי והעיקרי להתפתחות התופעה.
על כן, לאנשים בהירי עור (בעלי צפיפות נמוכה יותר של הפיגמנט המגן על העור מהשמש) יש סיכון גבוה לפתח קראטוזות סולאריות. כמו כן, לאנשים השוהים שעות יום רבות מחוץ לבית, כגון - גננים, איכרים, ציידים, מטיילים, ספורטאים שמתאמנים בחוץ, שחקני גולף, משתזפים "מקצועיים", ולאנשים ש"סוגדים" לשמש - יש סבירות גבוהה מאוד לפתח בעיות עור אלה, במיוחד אם הם מתגוררים או גרו בעבר באזורים טרופיים או סובטרופיים שבהם החשיפה לקרינת השמש מוגברת, או באזורים שבהם שכבת האוזון דלילה יחסית.
רוב התכשירים שאמורים להגן על עורנו מפני קרינת השמש, מסננים בעיקר את קרינת ה- UVB, ומפחיתים באופן משמעותי את התגובות הדלקתיות (אדמומיות, צריבה, וחום) - הנגרמות על ידי קרינה זו. תכשירים אלה בדרך כלל אינם מגינים מספיק מפני קרינת ה- UVA החודרת לעומק העור, מזיקה יותר, ומגבירה את הסיכון להתפתחות קראטוזות וסרטן עור. בשל העדר סימני האזהרה של דלקתיות העור, אנו שוהים בשמש זמן יותר ממושך, ונחשפים במידה מרובה לקרינת ה- UVA המסוכנת יותר. מעבר לכך, תכשירים אלה מכילים חומרים רעילים החודרים גם הם לעור וגורמים לסיכון נוסף. כך ניתן להסביר את העובדה שמאז החל השימוש במסנני קרינה, לפני 10-15 שנים, עלתה השכיחות של סרטן העור ושל קראטוזיס סולרי באופן דרמטי, והם מופיעים אפילו בילדים, סוג אוכלוסיה שבעבר כמעט לא נפגע מתופעות אלה.
הקושי בזיהוי הקרטוזות בשלבים המוקדמים נעוץ בעובדה שלרוב, נגעי עור אלה, אשר מתפתחים במשך שנים רבות, מתחילים כאזורים שטוחים, חלקים או מחוספסים, שצבעם דומה לעור שמסביבם. לכן הם לרוב בלתי נראים בתחילה, וניתן לחוש בהימצאותם רק ע"י מישוש עדין. בשלב מוקדם זה הם נוטים לצמוח באיטיות, בדרך כלל ללא סימנים או סימפטומים.
קשה לאתר אותם גם בשלב מאוחר יותר, לאחר שהם נעשים קשקשיים, מכיוון שהקשקשים נוטים לנשור מדי פעם, ועל ידי כך הם גורמים לנגעים "להיעלם". לכן, פציינטים רבים אינם מודאגים במיוחד מנגעים אלה, גם כשהם צומחים מחדש. כתוצאה מכך, לרוב נותרות הקראטוזות הסולאריות ללא טיפול במשך שנים רבות, והן מתפתחות בהדרגה לנגעים יותר ויותר מוחשים ובולטים לעין (עבים ונוקשים יותר), ובעלי סיכון רב יותר להפוך לסרטניים. כשקרטוזה סולארית נעשית עבה, בולטת, או אם היא מתפתחת לפצע, במיוחד כשהיא נראית כ"הר געש" המתהווה בתוך העור, היא כנראה כבר התקדמה לשלב של סרטן תאי הקשקש (SCC) או לסרטן עור מסוג אחר.

הגישה המקובלת להסרת קראטוזות סולאריות

רוב הרשויות הרפואיות החשובות מסכימות שיש להסיר נגעים של קרטוזות סולריות, מפני שאינן נוחות, מראן לא אסתטי, ובשל נטייתן הגבוהה להפוך לסרטניות. לרוע המזל, הטיפול הזמין לרוב הרופאים הוא פולשני, רעיל או ניתוחי, לעיתים אף מצריך הרדמה, והוא כרוך בחוסר נוחות ובסיכונים של זיהום, דלקת, וצלקות עמוקות. לכן, רופאים רבים מהססים לטפל בסימנים ההתחלתיים של קראטוזיס סולארי, ולעיתים תכופות מזניחים את האבחון של נגעי עור עדינים וכמעט בלתי נראים אלה, שממילא אינם מתכוונים לטפל בהם בשלב ההתחלתי.  בנוסף, המטופלים שוכחים פעמים רבות להפנות את תשומת לב הרופא לנגעים אלה, שנראים תמימים למראה בשלבים המוקדמים - ובכך מופחת באופן דרסטי הסיכוי לאבחון מוקדם ולטיפול.
לאחר שנקבעה האבחנה, ובמיוחד לגבי מטופלים בעלי סיכון גבוה ללקות בסרטן העור, רוב המטפלים נוקטים שיטה של "נחכה-ונראה", ומחייבים את הפציינטים שלהם לבקר אותם באופן סדיר לצורך מעקב, עד שהנגע נעשה עבה ותפוח מספיק, וחשוד מספיק כדי להצדיק הסרה ניתוחית או פולשנית, ע"י הקפאה בחנקן נוזלי, גרידה או צריבה, או ע"י משחות חריפות שעלולות לגרום לדלקת. הסרה ניתוחית כזו עלולה לגרום לצלקת מאוד לא אסתטית באזור הפנים ובאזורים חשובים אחרים. אנשים שיש להם נטייה ללקות בקרטוזות ובסרטן העור ישמחו בודאי לדעת שקיימת אופציה בטוחה, לא רפואית, מניעתית, ללא כאב, שאינה פולשנית, ועל כן יכולה להתבצע גם בשלבים מוקדמים של התופעה, ולהפחית את הסיכונים, את אי הנעימות ואת ביקורי ה"מעקב" הרבים שכרוכים בגישה הרפואית הסטנדרטית.

גישה בטוחה ולא פולשנית להורדת נגעי עור

חומצה טריכלורואצטית (TCA) בריכוז 85% (עם מודיפיקציות מיוחדות) הוכיחה את עצמה בארה"ב במשך 75 השנים האחרונות, כטיפול יעיל בהסרת נגעי עור שונים ובכללם קראטוזיס סולארי, אך מכיוון שהטיפול אינו רפואי, הוא לא נקבע כאופציה "סטנדרטית" בבתי ספר לרפואה ובבתי החולים, והוא נשאר לא מוכר באופן יחסי.
הטיפול מתבצע ע"י מריחת החומר על הקרטוזה. תוך 2-3 ימים ייווצר גלד על הנגע, והוא ינשור תוך 2-4 שבועות (ככל שהנגע שטוח ורחב יותר, הגלד ינשור אחרי זמן רב יותר). כמות החומר שנמרחת על הנגע קובעת את עומק השטח שיוסר. הטיפול כמעט אינו כרוך בכאב; על כן ניתן לטפל במספר רב של נגעים בפעם אחת, ללא צורך בהרדמה. תוצאות הטיפול מוצלחות בהרבה מכל הליך ניתוחי, מבחינת הצטלקות, צמיחה חוזרת, והנוחות למטופל. במקרים נדירים שבהם נותרות שאריות של הנגע לאחר נשירת הגלד, ניתן בקלות להביא להסרתן המלאה ע"י טיפול נוסף. מכיוון שהטיפול אינו כרוך בחיתוך או דימום, אין סכנה שחלקיקי הנגע יתפזרו בזרם הדם או יגיעו לחלקים אחרים של הגוף.
השתמשתי בשיטה זו במשך 20 השנים האחרונות, עם רמה גבוהה של שביעות רצון מצד המטופלים. פציינטים חשו הקלה מהידיעה שניתן בקלות לאבחן ולטפל בקרטוזות ללא טרחה של ביקורים חוזרים לתקופת "מעקב" ממושכת, ללא צורך בהכנה מיוחדת, וללא אי-נוחות. הם מרוצים מהסרת הנגעים לפני שהם הופכים לגידולים סרטניים ממאירים. והם מרוצים מהתוצאות מבחינה אסתטית.
כאשר מטפלים במשטחים שטוחים וגדולים יחסית של קרטוזות מחוספסות, זמן ההחלמה (עד לנשירת הגלד) יכול להיות ממושך יחסית, ומוביל תחילה לשינוי צבע, לרוב לצבע אדום בהיר, שנעלם בהדרגה, ומשאיר אחריו צלקת מינימאלית וכמעט בלתי נראית, תוצאה שהיא טובה בהרבה מכל הליך ניתוחי. אם המטופל נזהר ונמנע מלנגוע באזור הגלד ושומר שהאזור יישאר יבש ככל האפשר - הגלד יבשיל וינשור מהר יותר, כמעט ללא שינוי צבע של העור שמתחתיו, וללא צלקת משמעותית. לגבי נגעים קטנים יותר הטיפול אף מוצלח עוד יותר.
התשלום הוא בעד הטיפול בלבד. האבחון של נגעי עור כגון שומות, המנגיומות ("נקודות חן" אדומות), גידולי עור, קרטוזות, דבלולי עור - הוא חינם. אם נגע עור נראה חשוד, אני מפנה את המטופל לרופא עור. אם למטופל יש נגע עור קראטוזי שטופל בעבר באמצעים פולשניים ועם תוצאות לא מוצלחות (שטח לא חלק, פגימות בעור, או שינויי צבע ניכרים לעין), אטפל בנגע שוב כדי לשפר את המצב במידת האפשר, לרוב בהצלחה.

מניעת ההיווצרות של קראטוזות סולאריות

כמו בכל מצב רפואי, המלצה על דרכים למניעת ההיווצרות של קרטוזות סולריות (וסרטן העור) היא תמיד הגישה הטובה ביותר, גם אם לגבי מטופלים רבים אינפורמציה זו מגיעה באיחור מה:
- יש להימנע משהייה ממושכת בשמש ללא הגנה (ביגוד, כובעים).
- אם אתם חייבים למרוח קרם הגנה, השתמשו בתכשירים שהם לא רעילים יחסית, אשר חוסמים גם את קרינת ה- UVA וגם את קרינת ה- UVB (רוב המוצרים מסנני הקרינה חוסמים בעיקר את קרינת ה- UVB, ובכך מבטלים את "סימני האזהרה" של אדמומיות וצריבה, ובו בזמן מאפשרים חשיפה ארוכה ורבה יותר לקרינת ה- UVA, שהיא הגורם העיקרי להתפתחות סרטן עור).
- אפילו בחורף, חשיפה ממושכת לשמש עלולה להוביל לנזק לעור שנגרם ע"י קרינת UVA.
- כאשר מתכננים שהייה ממושכת בשמש, יש ללבוש בגדים שמגנים מהשמש, כגון כובעים, חולצות עם שרוולים ארוכים, חצאיות ארוכות או מכנסיים, במיוחד לבעלי עור בהיר. עם זאת, אני ממליץ על זמנים קצרים של אמבטיות שמש "בטן-גב" במשך 10-15 דקות מכל צד (וזמן ממושך יותר לבעלי עור כהה), 2-4 פעמים בשבוע בסביבות הצהרים (11:00-14:00) בקיץ, באביב ובסתיו, כדי להגביר את האפקט ההגנתי של ויטמין D3 (המופק בעור החשוף לשמש הצהרים), כנגד סרטן עור וכנגד סוגים אחרים של סרטן (ומחלות רבות אחרות כגון - סכרת, מחלות כלי דם ולב, דיכאון). בחורף, כדאי לקחת תוספי מזון שמכילים D3.
- מעבר לאמבטיות החשיפה לשמש שהומלצו לעיל, יש להימנע מחשיפה ממושכת נוספת לשמש, במיוחד בשעות הצהרים, מכיוון שהקרינה האולטרא סגולית חזקה במיוחד בשעות אלה.
יש לשמור על מערכת חיסון תקינה, מאזן בריא של נוגדי חמצון (אנטי אוקסידנטים), ותזונה ללא חומרים רעילים ומסרטנים, ללא שומני טראנס ושומנים מעופשים. בנוסף, יש להפחית או לנטרל רעלים ומזהמים מהמזון, המים והסביבה, כולל זיהום של קרינה אלקטרומגנטית!
למידע נוסף:
MedTerms - an online medical dictionary.

מדוע צומחות בעורנו נקודות אדומות?


ד"ר עדיאל תל-אורן
MD, DC, CCN

נקודות אדומות המתפתחות על פני העור הן נפוצות ביותר - כמעט לכל מבוגר מעל גיל 20 כבר ישנן כמה כאלו, מגודל של ראש סיכה ועד לגודל של חצי ענב. נקודות אלה, הנקראות המנגיומות סניליות (Senile Hemangiomas), מתפתחות כתוצאה מנזק מצטבר לנימי הדם ולכלי דם אחרים. מכיוון שהנזק בימינו מצטבר הרבה יותר מהר, בשל ריכוז רעלים גבוה במיוחד בסביבה ובמזון ובשל צריכת אוכל מתועש ומעובד, אנו רואים היום יותר ויותר צעירים הלוקים בתופעה זו למרות שבעבר הייתה נחלתם של זקנים בלבד (ומכאן השם "המנגיומות סניליות").
נגעי עור אלה אינם מסוכנים כשלעצמם, כלומר הם אינם מתפתחים לנגעים סרטניים, ולכן אין סיבה לגוף להילחם בהם או להיפטר מהם בשיטות העומדות לרשותו. לכן, הם נשארים על הגוף במשך שנים רבות וממשיכים לגדול בהתמדה כל עוד הנזק לכלי הדם ממשיך להצטבר. ככל שהנגע גדל יותר, הוא עלול לדמם כשהוא נפגע ע"י טראומות קטנות (גירוד, קוץ, חיכוך וכו'). מעבר לאלמנט האסתטי המובן מאליו (שהרי מי רוצה להתהדר בנגעים סניליים...), הנזק המצטבר בנימים גורם לפגיעה במחזור הדם ונימי הדם אינם מסוגלים להביא כמות חמצן מספקת לתאים ולרקמות, וכן להיפטר מפחמן דו-חמצני באופן יעיל, כך שהרקמות והתאים ניזוקים בהדרגה (פתרונות תזונתיים בהמשך המאמר). סביר להניח שהמנגיומות דומות קיימות גם מתחת לפני העור באזורים שונים בגוף, שאותם איננו מסוגלים לראות.
ברגע שצמחו נגעים אלה, הדרך המומלצת להורידם היא השיטה הלא-ניתוחית ולא-פולשנית (ולא כואבת) שהבאתי לארץ בשנת 1999, לאחר 10 שנים של שימוש בה בארה"ב ובמדינות אחרות. בשיטה זו, בה מורח הרופא חומר נוזלי המכווץ את הנגע, ניתן לייבש את ההמנגיומות, כך שיהפכו לגלדים שיפלו מאליהם תוך מספר שבועות. מכיוון שלהמנגיומה צורת כדור מלא דם, לעיתים כחצי מהכדור מסתתר מתחת לפני העור (מתחת לחצי הנראה לעין), ואז יהיה צורך בטיפול נוסף לייבש חצי זה. ככל שה"כדור" נמצא מעל העור יותר קל להורידו בטיפול אחד.
שיטות יותר פולשניות וכואבות כמו ניתוח או חנקן נוזלי אינן מומלצות, בייחוד כשהנגע מעמיק מתחת לעור ובייחוד כשישנן נקודות קטנות רבות שהטיפול בהן עלול להיות גרוע יותר מהנקודה עצמה, וכאשר חלק מנקודות אלו נמצאות במקומות רגישים ועדינים. בכל מקרה, רופאי קופ"ח לא מקבלים אישור לטפל במספר גדול של נקודות, ובייחוד בנקודות לא אסתטיות שאין בהן סיכון רפואי.
טיפול תזונתי יכול למנוע את התפתחות הנקודות האדומות וכדאי ליישמו גם לאחר התפתחותם, כדי לעצור את התהליך של הרס נימי הדם ולשפר את בריאות הרקמות הניזונות על ידיהם.
1. טיפול ברמת ההומוציסטאין בדם (Homocysteine): ההומוציסטאין הוא חומר רעיל הפוגע ישירות בדפנות כלי הדם ולכן קשור באופן סטטיסטי מובהק להתפתחות מחלות כרוניות ואקוטיות קשות כגון התקפי לב, שבץ, דמנציה (ניוון מוחי), סוכרת, סרטן, הזדקנות בטרם עת, מצבי רוח כגון דיכאון, החלשה של מערכת החיסון, העלאת רמת הכאבים והדלקתיות בגוף ועוד. הרמה האופטימלית היא 7.5 mMOL/L ומטה, אך 8 mMOL/L ומטה הוא גם סביר. הטווח ה"נורמלי" של מעבדות קופות החולים למרבה הצער, מגיע עד 15 mMOL/L (למרות שבין 9-12mMOL/L: יש עלייה בסיכון למוות מוקדם ממחלות ניווניות כרוניות, בין 12-15 mMOL/L: יש עלייה בסיכון למוות מוקדם ממחלות ניווניות כרוניות באופן משמעותי. The H-Factor Solution, by Dr. James Braly and PatrickHolford). הטווח לא מעודכן בקופות החולים בגלל פיגור ביישום מדעי הבריאות, כאשר הדגש הוא על פתולוגיות מתקדמות במיוחד. הורדת רמת ההומוציסטאין אפשרית מבחינה תזונתית במספר דרכים:

  • הימנעות ככל האפשר מבשר, עוף, דגים וביצים, וכמובן גם ממוצרי חלב, מאחר וחלבון מהחי עשיר במטיונין (Methionine), שהינו חומר-מוצא לייצור הומוציסטאין.

  • להימנע מעישון, להפחית את רמת הסטרס (מדיטציה, דימוי מודרך, ביופידבק וכו'), להימנע ממוצרים המכילים קפאין וחומרים דומים לו, יש לאכול הרבה עלים ירוקים וירקות לפי עשרת המזונות.

  • לקיחת ויטמין B12 שעבר מתילציה כתוסף תזונה. שתי האפשרויות המומלצות הן: Methyl B12 (טבליות שלוקח זמן רב להמיסן מתחת ללשון או מתחת לשפה העליונה, אלא אם מרסקים אותם בעזרת השיניים כדי לזרז את ההמסה) ו- Mega B12 Folate (נוזל שיש להחזיקו בפה למשך 2 דקות לפני הבליעה). בשתי הנוסחאות יש גם חומצה פולית שלא עברה מתילציה (שגם היא תורמת להורדת ההומוציסטאין, אלא אם כן יש מחסור באנזים MTHFR, אך הודות לקבוצות המתיל הרבות המגיעות עם ה-B12 שעבר מתילציה אין סיכון בהיווצרות בעיות הקשורות בחומצה פולית לא פעילה, סיכון הקיים אצל אחוז קטן מאוד מהאוכלוסיה).

  • במקרה שההומוציסטאין "מתעקש" להישאר גבוה מומלץ לקחת את התוסף הקליני המקצועי Vessel Care, שהומצא במיוחד להורדת רמות ההומוציסטאין בהתאם לממצאים בבדיקות הדם. אצל אנשים שלא הצליחו להגיע לרמות הומוציסטאין מתחת ל-8 mMOL/L, תוסף ה- Vessel Care הוכיח את עצמו פעמים רבות בזכות המרכיבים העשירים בקבוצות מתיל המצויים בו ובזכות האיכות הקלינית שלו. למידע היכן ניתן להשיג תוספי תזונה אלו עיינו ב דף המשאבים לפציינט.

  • נטילת חומצה פולית פעילה בהתאם לרמת המחסור ב- MTHFR - על סמך בדיקות גנומיות פונקציונאליות. להסבר על הבדיקה הזו.
2. הורדת רמת הסוכר בדם (גם הארעית וגם הממוצעת) על מנת להפחית את הנזק של הסוכרים המעלים את רמת ה- AGE's (Advanced Glyosilated/Glycation End-Products) מולקולת AGE הינה מולקולה רעילה שבה הסוכר מחובר לחלבון, ומולקולה זו מעלה את כמות הרדיקלים החופשיים ומולקולות רעילות אחרות ההורסות את התאים העוטפים את כלי הדם.
  • הימנעות מסוכרים פשוטים כמו סוכר לבן ועמילנים מעובדים, כמו קמח לבן, תפוחי אדמה מטוגנים ומזונות אחרים בעלי אינדקס גליקמי גבוה. מזונות אלו מעלים באופן אקוטי את רמות הסוכר (גלוקוזה) בדם, אך למשך זמן קצר יחסית. אחוז מסויים ממולוקולות הגלוקוזה יעבור תהליך גליקציה (כלומר יתחבר לחומצות אמינו בחלבונים המצויים בכלי הדם), ולכן כמות גבוהה של גלוקוזה תביא לכמות גבוהה יחסית של AGE.

  • הימנעות מחלבונים מהחי, מכיוון שהם מעלים את רמת הורמון הקורטיזול בדם, מה שמעלה את רמת הסוכר בדם באופן מתון אך לזמן ארוך, כך שהממוצע של רמת הגלוקוזה עולה באופן משמעותי.

  • שמירה על אורח חיים פעיל (מבחינה פיזית) ובריא (מבחינה תזונתית וסביבתית) ככל האפשר, על מנת למנוע התפתחות סוכרת או מצב טרום סוכרתי הידוע בשם סינדרום X או סינדרום מטבולי (Syndrome X = Metabolic Syndrome), שמאות אלפי ישראלים סובלים ממנו.

  • הימנעות ממאכלים עתירי פרוקטוזה: מיצי פירות, מזונות מתועשים שלהם הוסיפו פרוקטוזה מתירס (High Fructose Corn Syrup), סירופ מייפל, סירופ אגבה וכד', ולהמעיט בדבש. זאת מכיוון שהפרוקטוזה מעלה את רמת הAGE's- פי עשר מהגלוקוזה, באם היא הצליחה להגיע למחזור הדם (מה שקשור ליכולת הכבד להמירה לגלוקוזה).

  • הימנעות מוחלטת ממזונות ממריצים (קפאין מקפה ותה, קקאו, שוקולד, קולה וכו') ותרופות/סמים ממריצים (כולל מזון מעובד שהוסיפו לו קפאין), שמעלים את רמות הסוכר בדם באופן משמעותי ביותר.

  • שיפור פעילות הכבד ו/או טיפול בכבד שומני (מצב נפוץ ביותר). על מנת לבדוק מצב זה ולטפל בו מומלץ לקבוע פגישה בת 15 דקות עם רופא פונקציונאלי.

  • על מנת למנוע כבד שומני מומלץ להימנע מצומות למינהם (כולל צום מיצים, אפילו מיצי ירקות החסרים קלוריות כמעט לחלוטין) שאורכם למעלה מיומיים, וכן להימנע ממצבי רעב ממושכים, מהתפתחות הסוכרת ומאכילת מזונות עתירי פרוקטוזה כפי שמצוין לעיל. גם המזונות הממריצים (הסטימולנטים) שהוזכרו מזיקים לכבד, ורעלים סביבתיים שונים כמו כימיקלים דמויי אסטרוגן, דיאוקסינים, BPA ועוד, וכמובן תרופות במרשם וללא מרשם, שהן הכימיקלים המזיקים ביותר לכבד וכדאי להימנע מהם בכל דרך אפשרית (לפני חמישים שנה כמעט לא היה מצב של העמסה כרונית של הכבד ע"י תרופות כימיות רעילות לטווח ארוך. היום כמעט כל מבוגר מרעיל את עצמו יומיומית בתרופות מרשם, להנאתן המרובה של חברות התרופות). מספר ימים, ותוך כדי כך אפילו ממשיכים לקחת תרופה כלשהי במרשם או לא במרשם (נגד דיכאון, חרדות, כאבים או לחץ דם או צרבת וכו') באותו הזמן – מה שמביא לנטל מצטבר ונזק סינרגיסטי לכבד. שומנים מעופשים ושומני טראנס מזיקים לכבד גם הם. כל נזק לכבד מפחית את יכולתו להמיר פרוקטוזה לגלוקוזה בדם, ולכן רמת הפרוקטוזה עולה באופן משמעותי, מה שמעלה את רמת ה-AGE's עד פי 10 בהשוואה לרמת ה-AGE's הנובעת מגלוקוזה, במידה ואנו נחשפים לפרוקטוזה לאחר נזק מצטבר לכבד.

3. הימנעות ממזהמים שונים ומקורות אחרים של רדיקלים חופשיים הפוגעים ישירות בדפנות כלי הדם, כגון: סטרס (לחץ/עקה), קרינה ושדות אלקטרומגנטיים, פעילות גופנית ממושכת ומוגזמת, אוכל-זבל וכו'. קרינת רדיו מחוטי החשמל בקירות הבית או הבניין גורמת גם היא לעלייה משמעותית ברמת הסוכר בדם. ניתן למנוע קרינה זו ע"י מסננים מיוחדים (GS Filters) המצויים בארץ - עיינו ב דף המשאבים לפציינט.

4. ישנם צמחים שמחזקים את כלי הדם, למשל אלו המופיעים במוצר Venaplex"" - horse chestnut seed extract and arjuna bark extract. כמו כן כדאי לצרוך מאכלים העשירים בויטמין C וביופלבנוידים (אשר תומכים בייצור הקולגן בדפנות כלי הדם) ובנוגדי חמצון אחרים (פירות טריים ואורגניים, ירוקים ופרחים).

שאלות ותשובות לגבי שומות


שאלה: אני מפתחת כבר שנים יבלות וירליות על הרגליים בעיקר. עם השימוש באומגה 3, הרבה ירד. כ- 70%. האם הדרך בה אתה מטפל בנגעים על העור יכולה לעזור? ואם כן איך קובעים פגישה ולכמה זמן? אני גרה באזור פרדס חנה.

תשובת ד"ר תל-אורן: לגבי קביעת פגישה באופן עקרוני, ד"ר תל-אורן מגיע לארץ 3 פעמים בשנה, כל פעם לחודש. לקראת בואו ישלח אליך מייל עם פירוט לוח הזמנים שלו במקומות השונים בהם הוא מטפל וכן רשימת אנשי קשר איתם ניתן לקבוע את הפגישה/ות. תוכלי לבחור את איש הקשר הסמוך למקום מגורייך.
לפני קביעת תור אצל ד"ר תל-אורן (יש לקבוע תור לטיפול ביבלות ויראליות בתחילת הביקור כי ייתכן שיהיה צורך בתורים נוספים) הוא ממליץ קודם כל לנסות "תרופות סבתא":  למרוח כמה פעמים ביום חלב תאנים או חלב מהגבעול של עלי תאנה (ה"תרופה" המומלצת ביותר), להחדיר לתוך היבלת הויראלית בעזרת קיסם שיניים.  או לשפשף ולחבוש לכמה שעות עם החלק הפנימי של קליפת בננה, או תפוח אדמה חי חתוך. לפני ששמים שוב את החומר יש לגרד את החלק היבש של היבלת בעזרת פצירה.
יבלות מסוג molluscum contagiosum מופיעות לרוב אצל ילדים ותינוקות ואותן אפשר להוריד "במכה אחת" (חוץ מאלה שעדיין נסתרות ויתפתחו בהמשך).  ליבלות אחרות (כמו יבלות עם עור קרני קשה בידיים או בכף הרגל, שבאות כתוצאה מטראומה וחדירת וירוס) ייתכן שיהיה צורך ב- 3-4 טיפולים.  ניתן לקבוע תורים גם אצל הרופאים שהוסמכו ע"י ד"ר תל-אורן להסרת שומות. פרטים אצל מזית כהן 052-7214473 cohenmazit@walla.co.il.
שאלה:  בתאריך 20/12/10 עשיתי טיפול להסרת שומות מאיזור הפנים,  נכון להיום כל השומות נשארו על פני, לאחר שהיה גלד אשר נפל.  האם זה לוקח כל כך הרבה זמן? או שאולי הטיפול לא  הצליח?
תשובת ד"ר תל-אורן: כפי שכתוב בהסבר לגבי הסרת שומות וכפי שאני מסביר למטופלים שלי לפני תחילת כל טיפול, במקרים רבים (כשהשומה מכילה פיגמנט עמוק) ישנה שכבה שניה שיש להסירה לאחר שהשכבה הראשונה נופלת.
מאחר שהגלד נפל, הטיפול הצליח לגבי השכבה הראשונה, ויש להסיר את השכבה השנייה במהלך ביקורי הבא (ללא תשלום נוסף, כפי שכתוב בהסבר למטופל).  תקבל הודעה במייל לגבי מועד ביקורי הבא, מספר שבועות לפני הגעתי. אינך צריך להביא את הקבלה עבור זאת, אני יכול בקלות לראות אם שומה טופלה כבר או לא.
שאלה:
ד"ר תל-אורן היקר,
דבלול העור שעל צווארי ירד!  הוא נעשה קטן יותר ויותר ועכשיו הוא נעלם!  אני כל כך שמחה, תודה רבה לך. הייתי צריכה לצלם תמונה של לפני ואחרי, למרות שאני יכולה בקלות  לעבור על תמונות ישנות שלי... כלומר אלה שבהן לא הסתרתי את העדות על מה שהיה.  אם יש לך זמן, האם תוכל לכתוב לי אימייל קצר לגבי מה שאתה עושה כך שאוכל לכתוב על כך בבלוג שלי?  עם קרדיט וקישורים לאתר שלך כמובן.
רושל
תשובת ד"ר תל-אורן:
שלום רושל, אני שמח בשבילך... (למרות שאני תמיד מצפה לתוצאה כזאת, בהתבסס על 21 שנות ניסיון ויותר מ- 35,000 מטופלים...)  ההליך מוסבר בפלייר שחילקת לאנשים לפני ההרצאה, אבל הנה הסבר נוסף: אני מניח את הנוסחה הנוזלית המיוחדת  בעדינות וללא כאב על המשטח בעזרת קיסם שיניים רגיל; התמיסה גורמת רק לתחושת בעירה חולפת וחלשה (בדומה לעקיצת יתוש) במשך מספר דקות לאחר המריחה הראשונית.  הנוזל אינו חודר לזרם הדם - הוא מכווץ את כלי הדם בתוך הרקמה שטופלה, כך שמזון וחמצן אינם יכולים להגיע לתאים -  ועל כן הם "נחנקים" ומתים - בהובילם לשינוי בצבע הנגע/השומה.  כלי הדם שמקיפים את תאי הנגע הגוועים מתרחבים בניסיון לפצות על המחסור בדם באזור הנגע ויוצרים מסביב לו "הילה" אדומה שנקראת  "היפרמיה" - ובדרך כלל נמשכת 1-2 שעות.  כשתגובה היפרמית זו שוככת, נגע העור נעשה בדרך כלל כהה ומתחיל בהדרגה להצמיח גלד, תהליך שנמשך כ- 2-3 ימים.  במשך 2-3 ימים אלו אין שינוי רב בהופעה של הנגע, אך התהליך ממשיך בכל אופן!  לאחר שהוא מתייבש לגמרי, נגע העור נראה כמו גלד נוקשה   (eschar)שלרוב נופל מעצמו תוך 10-14 יום  לאחר שנוצר.  מאחר ששיטה זו אינה רפואית ואינה ניתוחית, ומאחר שהיא גורמת להגבלת הגישה של התא למזון (כולל לחמצן, שהוא נוטריאנט) - זהו טיפול תזונתי.

שאלה:
ד"ר תל-אורן שלום,

עברו יותר מחודשיים מאז שהסרת לי שומות ואני לא מרוצה מהתוצאות.  4 השומות שבפנים נשארו שם, אולי עם שינוי קל בצבען, לא מה שציפיתי לו.  לגבי 3 השומות שבגב: שתיים הן עדיין שם ושומה אחת הפכה לכתם אדום, שבעיני הוא גרוע יותר משומה.
זה בהחלט לא שווה את הכסף ששילמתי לך, והיות שמצבי הכלכלי אינו בכי טוב אבקש ממך החזר מלא של הכסף.  אני יודע שאתה מציע טיפולים חוזרים חינם אבל זה דורש תקופה ארוכה שבה יש להיזהר ממים, שפשוף וכו' - זה לא קל.  אני מעריך את הידע הרב שלך והניסיון ואני בטוח שהיו לך פציינטים מרוצים רבים במשך השנים אבל המצב אצלי לגבי הטיפול הנוכחי שונה מכך.
בברכה
ע.
תשובת ד"ר תל-אורן:
שלום ע., אנא היה סבלני - במקרים רבים השיפור ממשיך 6+ חודשים.  בנוסף, כפי שאמרתי לך במשך הטיפול, במקרים רבים קיימים הבדלים בין המטופלים (מוצא, סוג עור, שמן מקרמים או מבלוטות, עומק הפיגמנט, גודל ומיקום השומה, ועוד) שמביאים להסרה חלקית של השומה במקום הסרה מלאה, מה שדורש טיפול חוזר בשומה והסרת שכבה נוספת.  זה נורמאלי וטיפוסי (עדיף להיות זהיר ולהסיר פחות מדי מאשר להסיר יותר מדי!).  השיטה שלי היא עדיין עוצמתית יותר מאחרות דומות - שדורשות 5-6 טיפולים כדי להשיג הסרה מלאה.  בנוסף, השיטה שלי היא בהחלט פחות יקרה.
כשאבקר בארץ באוקטובר-נובמבר יהיה קר יותר וקל יותר לטפל בשומות פעם שנייה.  אכזבה מהטיפול אינה אופציה! יש להשלים את העבודה.  איש אינו אשם בכך שהטיפול שלך דורש הוספה נוספת של התמיסה. עלינו להשלים את מה שהתחלנו לפני שתקפוץ ל"מסקנות סופיות" לגבי הטיפול הלא מושלם שקיבלת עד כה.  לא מדובר בכסף (שמשמש לתמיכה בחינוך ילדים עניים ובצרכים הבסיסיים של יתומים) - מדובר בהסרה מושלמת של נגעי עור בהתחשב בנסיבות המיוחדות של העור שלך.
שאלה:  אני הורדתי שומה שהייתי ילדה אצל דר מרדי וזה היה מאוד טוב עבורי עד היום ללא צלקות וכיב. אבל רופאי עור שונים ממליצים לעשות את הדבר רק בניתוח על מנת לוודה שכל השומה והנגע הוצא בשלמותו. יש לי ילד בן 10 שגם לו צמחה פתאום שומה בדיוק כמו שהייתה לי כילדה - אותו גודל אותו צבע ואותה הפרעה אני יודעת מעצמי שהדבר מאוד רע בעיקר לדימוי העצמי. מה ניתן לעשות בנדון? והאם בעיית ההוצאה בשלמותה היא כה קרדינאלית?
תשובת ד"ר תל-אורן: הגישה שלי איננה להוציא הכל (זה נעשה באחד או יותר שלבים, כך שלעולם אין ניחוש). פרוצדורה זו היא בטוחה יותר מכל פרוצדורה אחרת. ניתוח יכול רק לגרות את המקום ולגרום לסיכונים חדשים, או להגביר את הסיכון להתפשטות הנגע (במקרים נדירים של שומות בסיכון). רופאי עור ממליצים רק על מה שהם למדו להמליץ ("הטיפול הסטנדרטי" תמיד משתנה לאחר שנים רבות של טעויות ונזק לפציינטים), ולא על מה שהם התנסו בו באופן אישי. אין להם כל אסמכתא מדעית לטענה זו - להיפך, המדע רק מוכיח שה"סטנדרט" הניתוחי הנוכחי רק מגביר את הסיכון להתפתחות והתפשטות סרטן. לכן כל כך הרבה רופאים מסרבים לטפל בשומה עד שזה מאוחר מדי/בשלב מתקדם מדי ומסוכן – הם יודעים (ואומרים זאת למטופליהם) שהם אינם רוצים "לעורר דברים". הטכניקה שלי היא בטוחה לחלוטין ויעילה מאז שהתחלתי להשתמש בה לפני 22 שנה.
תגובות:
ד"ר תל-אורן שלום,
כל השומות ודבלולי העור שהורדת נרפאו בצורה פנטסטית. אני כל כך שמחה עם התוצאות. יש לי עדיין את העניין של זקיק השערה החסום ואני אקבע עמך תור לצורך זה.
מרילין ה.

ד"ר תל-אורן שלום,
אני ד. ממושב עידן בערבה טופלתי בנוזל הפלא שלך להעלמת הכתמים שנוצרו לי בשתי הידיים והכול פשוט נעלם . אתה אלוף תודה רבה.

ד"ר תל-אורן שלום


השיטה שלך מומלצת מאוד. הורדתי כמה שומות. לאחר מספר שבועות הן נופלות כמו גלד. עובד כמו קסם.
מ.


הרצאה על נגעי עור 

בתאריך 1/11/13 נפגש ד"ר תל-אורן עם חברי הפייסבוק והעביר הרצאה במקום בזמן - מרחב עבודה משותף, קיבוץ עין שמר, בנושא:

איך ומדוע נוצרו נגעי העור שלנו -

חומים, שחורים, אדומים, לבנים, ורודים, בולטים, מחוספסים או שטוחים - ומהי השפעתם על בריאותנו? כולל דיון מעמיק ומפתיע בנושא סרטן העור על כל סוגיוֹ!
הסבר מעמיק על סוגים שונים של נגעים, דיון מעמיק על מלנומה ומה הקשר שלה לחשיפה או אי-חשיפה לשמש, מה הקשר של הופעת נקודות מסויימות למערכת העצבים, מהם ה-AGE's ומהי השפעתם על הבריאות, מה הקשר בין כבד שומני להופעת נגעי עור מסויימים, וכן מספר הדגמות של נקודות מסוגים שונים על מתנדבים מהקהל.


תודה רבה למקום בזמן על האירוח הנפלא!

תודה מיוחדת לאריאל ונאוה וייס על הצילום המקצועי בהתנדבות מלאה!